Prosztatagyulladás kezelése: bízzon az orvosban!

A prosztatagyulladás elleni küzdelem összetett és meglehetősen hosszú folyamat, amely nem teszi lehetővé az önkezelést. Mivel ez a betegség a férfi reproduktív funkció patológiáihoz és más szervek és rendszerek súlyos működési zavaraihoz is vezethet, a diagnózis felállításához és a szükséges kezelési stratégia meghatározásához minden intézkedést kizárólag urológus végezhet. Hogyan kezeljük a prosztatagyulladást, hogy a betegség a lehető leggyorsabban visszahúzódjon, és mi a terápiás intézkedések komplexuma?

egy férfi a prosztatagyulladás kezelésén gondolkodik

A prosztatagyulladás diagnózisa

A prosztatagyulladás jelenlétének azonosítása egy páciensben az urológus számára általában nem nehéz, és a diagnosztikai eljárások fő célja a betegség okának és formájának meghatározása. Bizonyos típusú vizsgálatok kényelmetlenséget vagy fájdalmat okozhatnak a betegekben, de a klinikai diagnosztika bizonyos szakaszainak áthaladása szükséges ahhoz, hogy a kezelőorvos hasznos információkat gyűjtsön:

 • Elsődleges rektális digitális vizsgálat és prosztata váladék felvétele elemzésre, amely meghatározza a betegség természetét (a prosztatagyulladás abakteriális vagy fertőző formái). Ha a biológiai anyagban fertőző ágenst találnak, a kórokozó mikroflóra antibiotikumokkal szembeni érzékenységi vizsgálatát végzik el a későbbi terápiás intézkedések komplexének optimalizálása érdekében.
 • Transabdominalis vagy transrektális ultrahangvizsgálat. Szükség szerint írják fel a prosztata mirigy állapotának jellemzőinek tisztázása érdekében. A transzabdominális ultrahang az elülső hasfalon keresztül történik, és nem okoz kellemetlenséget a betegnek. A prosztata transzrektális vizsgálata (a végbélen keresztül) azonban mérsékelten fájdalmas, de informatívabb eljárás, mivel nemcsak a mirigy paramétereit, hanem szerkezeti változásait is meghatározhatja.
 • Vérvizsgálat PSA-ra. A prosztata-specifikus antigén normál szintjének (4 ng / ml) feleslege a vérben kóros folyamatok jelenlétét jelezheti a prosztata mirigyében. A PSA-mutatók meghatározását nem csak a prosztatagyulladás diagnosztizálásának folyamatában kell elvégezni, hanem a betegség kezelése során is a terápia hatékonyságának felmérése érdekében.

A prosztatagyulladás fő terápiás összetevői és kezelési módszerei

Az akut prosztatagyulladást és a betegség krónikus formájának súlyosbodását hasonló sémák szerint kezelik. A megfelelően kiválasztott, racionális terápia az első esetben a beteg teljes felépülését feltételezi, a második esetben pedig a betegség gyógyulásához vagy hosszú távú remissziójához vezet. Csak egy urológus döntheti el, hogyan kell kezelni a prosztatagyulladást a páciens egészségének károsodása nélkül, és az alkalmazott eszközök és módszerek maximális hatásával, a páciens szerepe ebben a folyamatban abban rejlik, hogy szigorúan betartja a szakember összes előírását.

Orvosi terápia

prosztatagyulladás elleni gyógyszerek

A gyógyszeres kezelés alapja a prosztata gyulladásának bármilyen terápiás hatása. A szükséges gyógyszerek kiválasztását az urológus végzi a laboratóriumi vizsgálatok és egyéb előzetes vizsgálatok adatai alapján. A gyógyszeres terápia középpontjában a következők állnak:

 • a beteg fájdalmának csökkentése;
 • a vérkeringés normalizálása a prosztata mirigyében és a szomszédos szervekben;
 • a fertőző ágens lokalizálása és megsemmisítése;
 • gyulladásos reakciók és torlódások megszüntetése a prosztatában;
 • az immunitás, a szexuális teljesítmény és a beteg általános jólétének stabilizálása

A gyógyszeres terápia optimális hatékonyságát a wellness programban az antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentő és hormonális szerek, antidepresszánsok, mikrokliszterek és kúpok kombinációjával érik el.

Helyi terápia

A prosztata mirigyre és gyulladt területeire gyakorolt helyi helyreállító hatást különféle típusú fizioterápia alkalmazásával érik el a kezelési programban:

 • ultrahangos fonoforézis;
 • transzrektális mikrohullámú hipertermia;
 • diadinamoforézis;
 • lézerterápia;
 • prosztata masszázs.

Meg kell jegyezni, hogy relatív fájdalmával a masszázs a leghatékonyabb eszköz a prosztatagyulladás leküzdésére. Az ilyen eljárásoknak köszönhetően eltávolítják a prosztata mirigy stagnáló váladékát, ami elősegíti az érintett szövetek vérkeringésének javítását és a beteg által használt gyógyszerek hatékonyságának növelését. A masszázst a betegnek a betegség akut megnyilvánulásainak remissziójának vagy süllyedésének időszakában írják fel. A prosztatagyulladás súlyosbodása során az orvos kizárja az eljárásokat a terápiás intézkedések listájáról, mivel provokálhatják a fertőzés terjedését.

Fitoterápia

A fitopreparációkkal végzett kezelést prosztatagyulladásban szenvedő betegek számára írják elő a komplex terápia részeként. A gyógynövény-egészségügyi termékek hosszú távú használata lehetséges, a szervezetre ártalmatlan hatásuk és a mellékhatások alacsony előfordulása miatt. A fitoterápia belső és (vagy) külső felhasználással is elvégezhető orbáncfű, ginzeng, calamus, perzsa, bojtorján, csalán és más gyógynövények leveinek, főzeteinek vagy infúzióinak formájában. A prosztatagyulladás krónikus formájában az orvos előírhatja a fitopreparátumok magneto-, fono- vagy elektroforézisét.

Gyógyszerek a prosztatagyulladás kezelésében

A betegek gyógyszerhasználatának menetét a kezelőorvos egyénileg írja elő. Az antibiotikum programot a következő specifikus kritériumok figyelembevételével alakítják ki:

 • a betegség formája;
 • a kórokozó típusa és a gyógyszer antimikrobiális hatása;
 • a gyógyszer behatoló képessége a prosztata szövetébe;
 • nincs ellenjavallat a gyógyszer szedésére;
 • a gyógyszer beadásának módja;
 • lehetséges mellékhatások

A krónikus és akut prosztatagyulladás kezelésének hatékonysági mutatói szerint az antibakteriális szerek három fő csoportját különböztetjük meg:

 • Fluorokinolonok. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek széles hatásspektrummal rendelkeznek, és képesek nagy koncentrációban felhalmozódni a prosztata mirigy szöveteiben; ugyanakkor a kórokozó baktériumok rezisztenciája a hatóanyaggal szemben nem alakul ki. A fluorokinolonok "hátránya" a központi idegrendszerre gyakorolt esetleges negatív hatásukban és a betegek allergiás reakcióinak valószínűségében rejlik.
 • Tetraciklinek. Ezek a gyógyszerek a leghatékonyabbak az atipikus kórokozók ellen, de nem elég aktívak az Escherichia coli és a staphylococcusok elleni küzdelemben, és teljesen hatástalanok a Pseudomonas aeruginosa ellen.
 • Makrolidok. A makrolid csoport készítményei könnyen behatolnak és aktívan felhalmozódnak a mirigy szöveteiben, azonban alacsony toxikus és hatékony a Gram-pozitív baktériumok elpusztításában, nem hatékonyak a Gram-negatív baktériumok elnyomásában.

Az előírt antibakteriális gyógyszerek szedésének első napjaiban a prosztatagyulladással diagnosztizált betegnek rendszeresen fel kell keresnie orvosát. Egy ilyen intézkedés szükséges ahhoz, hogy az urológus nyomon kövesse az antibiotikumok hatékonyságát. Ha három napos kezelés után a szakember nem észlel látható javulást a beteg állapotában, lecseréli a fő gyógyszert. Az antibiotikumok felírásakor az orvosnak figyelembe kell vennie a beteg hasonló gyógyszerek szedésével kapcsolatos tapasztalatait, hogy kizárja az azonos csoportba tartozó gyógyszer újbóli felírását.

Az antibakteriális és fájdalomcsillapítók mellett a prosztatagyulladásban szenvedő betegek hormonterápiát és (vagy) alfa-blokkolók szedését is előírhatják:

 • Hormonterápia. A prosztata állapota és funkciói közvetlenül függenek a férfi testben lévő androgének és ösztrogének mennyiségétől. A hormonális gyógyszerek alkalmazása a prosztatagyulladás kezelésében lehetővé teszi a „női" és „férfi" hormonok egyensúlyának egy adott irányba történő eltolását. Mivel az ilyen gyógyszerek segítenek csökkenteni a prosztata mirigyszövetét, beszélhetünk az antiandrogének közvetett szerepéről a prosztatagyulladásban szenvedő betegek gyógyulásában.
 • Alfa blokkolók. Az ilyen alapok felvétele a patogenetikai terápia módszerére vonatkozik; célja a prosztatagyulladás általános tüneteinek enyhítése. Különösen hatékony az alfa-blokkolók alkalmazása vizelési problémák esetén. A záróizom görcseinek, az ureter falának, a hólyag simaizomzatának, valamint magának a prosztatának köszönhetően megszűnik a prosztata váladék stagnálása vagy fordított visszafolyása, és megszűnik az ödéma a gyulladt szervből.

Függetlenül a gyógyszerek alkalmazásának céljától és sajátosságaitól, bármilyen gyógyszert kizárólag az orvos által előírt módon és az ő felügyelete alatt kell bevenni. Az öngyógyítás a betegség szövődményéhez vezethet, vagy hatástalanná teheti a későbbi terápiát a klinikán.

Az immunkorrekció a sikeres kezelés kulcsa

A krónikus vagy akut prosztatagyulladás orvosi eljárásainak teljes komplexumát szükségszerűen immunkorrekciós intézkedésekkel kell kísérni (rendszeres immunológus látogatás, életmód normalizálása, vitaminok, immunmodulátorok stb. ). A szervezet magas immunállapota hozzájárul a beteg gyors felépüléséhez, vagy a betegség krónikus formájában a remissziós szakasz meghosszabbodásához.

konzultáció a prosztatagyulladás szakemberével

Szakorvosi időben történő látogatás a betegségre jellemző tünetek esetén, az orvosi ajánlások szigorú betartása prosztatagyulladás diagnosztizálása esetén, a meglévő betegség kiújulásának megelőzése és az önkezelés kategorikus elutasítása a szakmai beavatkozás javára az urológus által végzett kezelés lehetővé teszi, hogy elkerülje a hosszú távú kezelést és a súlyos betegség nemkívánatos következményeit.