A prosztatagyulladásra használt gyógyszerek tulajdonságai

Az utóbbi időben egyre gyakrabban diagnosztizálják a prosztatagyulladást. De ha korábban a betegséget 40 év feletti férfiaknál észlelték, ma a patológia gyakran fiataloknál fordul elő. Az ok lehet fertőzés, vírusok, alacsony immunitás, mozgásszegény életmód stb. Ennek megfelelően a prosztatagyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek változatosak lesznek. Közülük a leghatékonyabbat csak kezelőorvosával közösen, alapos vizsgálat után választhatja ki.

orvos, aki a prosztatagyulladás gyógymódját tanulmányozza

A kábítószerek fajtái

Minden gyógyszert különféle felszabadulási formákban mutatnak be. Férfiak prosztatagyulladása esetén injekciók, tabletták, kúpok, kenőcsök és instillációs oldatok használhatók. Az akut fázisban injekciókat írnak fel, míg a krónikus prosztatagyulladás kezelésére szolgáló gyógyszereket leggyakrabban tabletták és kapszulák formájában mutatják be. Közülük az antibiotikumok és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek kötelezőek. Az előbbiek közé tartoznak a leghatékonyabb gyógyszerek, például a fluorokinolonok, penicillinek és tetraciklinek. Ha konkrét fertőzést azonosítanak, más antibiotikumokat is fel lehet írni.

A gyulladáscsökkentő gyógyszereket a patológia bármely formája esetén alkalmazzák, azaz mind baktériumok jelenlétében, mind hiányában. Fő céljuk a gyulladás enyhítése és a szervezet működésének javítása. Fájdalomcsillapítókat és vitaminokat is szedhet tabletta formájában. De az immunmodulátorokat és a regeneráció felgyorsítására szolgáló gyógyszereket gyakrabban állítják elő injekció formájában. Az ilyen injekciókat gyakran az akut stádiumon kívül írják fel a prosztataszövet helyreállítására.

A férfiak kezelésében a fentieken kívül rektális adagolásra szánt kúpokat és krémeket használnak. Ezek a legkényelmesebb formák, amelyek lehetővé teszik, hogy közvetlenül a gyulladás fókuszában járjanak el. Kúpok formájában vannak gyulladáscsökkentő szerek, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok stb.

instillációk prosztatagyulladásra

Egyes esetekben csepegtetésre lehet szükség. A gyógyszert legfeljebb 5 milliliter térfogatban fecskendezik be a húgycsőbe.

A gyógyszer formájának kiválasztása csak az orvossal együtt történik a patológia stádiuma és jellemzői alapján. Az injekciókat önmagában nem lehet tablettákkal vagy kúpokkal helyettesíteni.

A kezelés fő elve

A kívánt hatás eléréséhez komplex kezelést kell alkalmazni. Nem korlátozódhat csak az antibiotikumokra vagy csak a fájdalomcsillapítókra. Az akut folyamat rendszere általában a következő gyógyszereket tartalmazza:

  • antibiotikumok a patogén flóra eltávolítására;
  • gyulladáscsökkentő gyógyszerek;
  • fájdalomcsillapítók és görcsoldók súlyos fájdalom esetén;
  • kúpok a helyi gyulladás enyhítésére.
tabletták prosztatagyulladásra

A fentieken kívül más csoportok gyógyszerei is használhatók, például hormonális szerek, alfa-blokkolók, immunmodulátorok, izomrelaxánsok stb. Minden gyógyszernek megvan a saját használati időtartama és adagja. Ezeket a szer tulajdonságai és hatása alapján határozzák meg.

Az antibakteriális szerek kötelezőek, ha férfiaknál bakteriális prosztatagyulladást észlelnek. Egy héttől két hónapig tartanak, például krónikus formában. Súlyos gyulladás esetén injekciók alkalmazhatók, de még mindig gyakrabban írnak fel tablettákat. A választás a rendelkezésre álló flóra és a páciens egyéni jellemzői alapján történik.

A prosztatagyulladás bármely formájára gyulladáscsökkentő szereket is alkalmaznak. Segítenek enyhíteni a gyulladást még a prosztata kövek jelenlétében is. A felvétel időtartama általában nem haladja meg a 14 napot, de hosszabb tanfolyamok is igénybe vehetők.

A fájdalomcsillapítókat csak erős fájdalom esetén alkalmazzák. Az akut fázisban általában elegendő egy háromnapos bevitel. Tabletták és injekciók egyaránt használhatók. Férfiak krónikus folyamata esetén nincs szükség ezekre a gyógyszerekre.

injekciók prosztatagyulladásra

Az alfa-blokkolókat, valamint a fájdalomcsillapítókat akut folyamatban 2-3 napig használják. Ugyanez vonatkozik a görcsoldókra is.

Ugyanakkor vannak olyan gyógyszerek, amelyeket hosszú ideig szednek, függetlenül a patológia stádiumától. Mindenekelőtt a férfiaknak rendszeresen vitaminokat, mikroelemeket kell szedni, és évente kétszer kell immunmodulátor tanfolyamokat végezni. A hormonokat csak az orvos által előírt módon, alapos vizsgálat után alkalmazzák.

Egész életében rendszeresen végezhet tanfolyamokat gyógynövénykészítmények és hagyományos orvoslás receptjei alapján. Segítenek normalizálni a mirigy munkáját és erősítik az immunrendszert, ezáltal csökkentik a visszaesés kockázatát.

A gyógyszerek nevei

A gyógyszerek széles választéka között különösen megkülönböztethetők azok, amelyek nagyon hatékonyak és beváltak az akut vagy krónikus prosztatagyulladásban szenvedő férfiak körében. Gyakran előfordul, hogy a penicillin-csoport antibakteriális szerét írják fel, amely jól megbirkózik számos baktériummal, és nem okoz mellékhatásokat.

Ezenkívül más gyógyszerek is használhatók, például penicillinek injekció formájában, tetraciklinek tablettákban, görcsoldók stb. Ezenkívül számos analóg létezik, így csak az orvos tudja megmondani a megfelelő gyógyszer nevét.

Az antibakteriális gyógyszerekkel együtt olyan gyógyszert használnak, amely kifejezett antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezenkívül normalizálja a vizelet kiáramlását és a vérkeringést a szövetekben. Elősegíti a vérrögök felszívódását és serkenti az izomszövetek munkáját. A betegség krónikus formájában alkalmazzák. Műtét után is felírható.

Egyéb gyógyszerek

A fentieken kívül más gyógyszerek is alkalmazhatók a férfiak prosztatagyulladására. Tehát olyan gyógyszert írnak fel, amely homeopátiás, képes enyhíteni a gyulladást és javítani a vérkeringést a szövetekben. Ugyanakkor csökken a duzzanat, javul a sejtek táplálkozása, normalizálódik a vizeletürítés és a szekréció. Csak komplexek részeként használják. Hosszú ideig, akár hat hónapig is szedhető. A gyógyszer könnyen tolerálható, mellékhatások nélkül.

Természetes készítmény írható fel, a készítmény csak növényi összetevőket tartalmaz, ami biztonságossá teszi a terméket. Lehetővé teszi a gyulladás gyors eltávolítását és a mirigy működésének normalizálását.

A férfiak kezelésére szolgáló összes gyógyszert csak orvos írhatja fel vizsgálat után. Minden gyógyszernek megvannak a saját jelzései és használati jellemzői. Helytelen használatuk állapotromlást és mellékhatások kialakulását okozhatja.