Prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás (prosztatagyulladás) a prosztata mirigyének gyulladása (a férfi reproduktív és reproduktív rendszer szerve), és ennek a folyamatnak az eredményeként megváltozik fiziológiai funkciói.

a prosztatagyulladás tünetei férfiaknál

Terjedés

Különböző források szerint a prosztatagyulladás 35-40% -ban, egyes szerzők szerint pedig a 18-50 év közötti férfiak 70% -ában fordul elő. A prosztata mirigy, a betegség prevalenciáját és az ebből fakadó problémakomplexumot tekintve, vezető helyet foglal el az urológiai patológia között.

Osztályozás

A prosztatagyulladás számos osztályozást tartalmaz, ezért nagyon sajátos terminológia. A leggyakoribb a prosztatagyulladás osztályozása, amelyet az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) javasolt 1995-ben:

Kategória Leírás
I. kategória Akut bakteriális prosztatagyulladás
II. Kategória Krónikus bakteriális prosztatagyulladás
III. Kategória Krónikus abakteriális prosztatagyulladás
IIIA kategória Gyulladásos krónikus kismedencei fájdalom szindróma
IIIB kategória Nem gyulladásos krónikus kismedencei fájdalom szindróma (prostatodynia)
IV. Kategória Tünetmentes gyulladásos prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás ezen osztályozása klinikai tüneteken, leukociták és mikroorganizmusok jelenlétén vagy hiányán alapul a prosztata, az ejakulátum és a vizelet szekréciójában.

I. kategória

Akut bakteriális prosztatagyulladásA prosztata mirigy akut fertőző gyulladása fejezi ki, az összes kísérő tünettel:

 • megnövekedett leukociták száma a vizeletben;
 • baktériumok jelenléte a vizeletben;
 • a fertőzés általános jelei (láz, mérgezés tünetei).

II. Kategória

Krónikus bakteriális prosztatagyulladás- megfelelő tünetekkel és a prosztata masszázs után nyert prosztata, ejakulátum és vizelet váladékában a leukociták és baktériumok számának növekedésével jár.

III. Kategória

Krónikus kismedencei fájdalom szindróma (CPPS)- a vezető klinikai tünet a több mint 3 hónapig tartó fájdalom-szindróma patogén mikroorganizmusok hiányában a prosztata masszázs után nyert prosztata, ejakulátum és vizelet szekréciójában. A III A-ba és III B-be történő szétválás kritériuma a megnövekedett a leukociták száma.

III A kategória

Krónikus kismedencei fájdalom gyulladásos szindróma- fájdalom-szindróma és a prosztatagyulladás tüneteinek jelenléte jellemzi, míg a prosztata mirigy, az ejakulátum és a vizeletrész szekréciójában megnövekedett leukociták találhatók meg, a prosztata masszázs után ezekben a mintákban standard módszerekkel nem detektálhatók patogén mikroorganizmusok.

III B kategória

Nem gyulladásos krónikus kismedencei fájdalom szindróma- fájdalom-szindróma és a prosztatagyulladás tüneteinek jelenléte jellemzi, miközben a prosztata szekréciójában nem nő a leukociták és a patogén mikroorganizmusok száma, a prosztata masszázsa után nyert ejakulátumot és vizeletet szokásos módszerekkel nem észlelik.

IV. Kategória

Tünetmentes gyulladásos prosztatagyulladás- a prosztatagyulladásra jellemző tünetek hiánya, a betegséget véletlenül észlelik a diagnózis kapcsán egyéb okokból nyert prosztata szövetminták szövettani vizsgálata során (például prosztata biopszia a prosztata specifikus szintjének emelkedése miatt) antigén - PSA).

A prosztatagyulladás diagnosztikája

A prosztatagyulladás tünetei rendkívül változatosak, de több csoportba sorolhatók.

Fájdalom szindróma

Az elégtelen vérellátás következtében, amelyet a prosztatát tápláló edények gyulladása vagy görcse okoz, a mirigyszövetek oxigén éhezése figyelhető meg, amelynek eredményeként kóros oxidáció melléktermékei képződnek, amelyek befolyásolják a prosztata. Mivel a prosztata beidegzése összefügg a medencefenék, a pénisz, a herezacskó, a herék, a végbél beidegzésével, a fájdalom lokalizációja változó. A következő fájdalomtünetek a leggyakoribbak:

 • Kellemetlen érzés vagy fájdalom a perineumban - főként fizikai megterhelés, közösülés, alkoholfogyasztás után jelentkezik átmenő rohamok formájában;
 • Forró burgonya érzése a végbélben;
 • A herékben jelentkező fájdalom (kellemetlen érzés) - a betegek "fájásként", "csavarodásként" írják le, különféle provokáló tényezőkkel is társulnak;
 • A húgycső kellemetlen érzése, görcsök és fájdalom elsősorban a prosztata-szekréció pH-jának savas oldalra történő elmozdulásával jár. A prosztata savas szekréciója irritálja a nyálkahártyát, ezért fájdalmas érzések, gyakrabban "égés" formájában, a vizelés vagy a közösülés után következnek be, amikor a váladék egy része a húgycső lumenébe szorul a a mirigy és a medence izmai.

Húgyúti rendellenesség szindróma

Kapcsolódik a prosztata és a hólyag szoros beidegzéséhez, valamint a prosztata izmainak részvételéhez a vizelés során. A dysuria a következő megnyilvánulások kísérheti:

 • Gyakori vizelés - gyakori vizelés (óránként legfeljebb 3-szor), éles és hirtelen késztetéssel (lehetetlen elviselni) és meglehetősen kis adagokkal;
 • A hólyag hiányos kiürülésének érzése - a vizelési aktus után olyan érzés van, hogy a vizelet a hólyagban marad;
 • Gyenge vagy szakaszos vizeletáramlás - ez magában foglalhatja az "utolsó csepp" tünetét is - a páciens minden erőfeszítése ellenére a vizelési aktus után egy csepp vizelet még mindig felszabadul a csatornából.

Magömlés és orgazmuszavar

A prosztatagyulladás során társul a szemi tuberkulózis (colliculitis) károsodásával, amelynek felszínén vannak olyan idegreceptorok, amelyek jelet küldenek az agy struktúráihoz, ahol kialakul az orgazmus érzése. A prosztatagyulladás közvetlenül nem okoz merevedési zavarokat (a pénisz vérrel való feltöltése szexuális izgalommal).

Főbb jogsértések:

 • Korai magömlés, vagy fordítva, túlzottan elhúzódó közösülés - amelyet a szeminális tuberkulózis gyulladása vagy annak gyulladásos folyamat miatti hegesedése okoz;
 • Lemaradt orgazmus - a szeméremtubercula gyulladásával is társul;
 • Fájdalom a magömlés során - a prosztata ürítőcsatornáinak gyulladásos folyamatával jár, amelyen keresztül a sperma felszabadul.

Termékenység romlása

Amikor a prosztata szekréciójának tulajdonságai gyulladás miatt megváltoznak, a spermiumokban a következő változások figyelhetők meg, amelyek csökkentik a férfi termékenyedési képességét (termékenység):

 • A spermium pH-értékének csökkenése a savas oldal felé - mivel a prosztata gyulladásával a kóros oxidáció savas termékei felhalmozódnak a titokban. A savas környezet rendkívül romboló hatású a spermiumok számára, ami mozgásképtelenné válik, sőt meghal;
 • A spermium agglutinációja - a spermiumok főleg fejjel történő ragasztása - a titok fizikai-kémiai tulajdonságainak változásával jár;
 • Az asztenospermia - a spermiumok mozgékonyságának csökkenése - szorosan összefügg a pH savas oldalra történő elmozdulásával és a prosztata által a lecitin sejtek termelésének megsértésével, amelyek biztosítják a spermiumok létfontosságú aktivitását.

Urethroprostatitis

Bizonyos esetekben a prosztatagyulladás krónikus húgycsőgyulladással kombinálódik, amely a húgycsőből kevés mucopurulens váladékozással nyilvánul meg (főleg hosszan tartó vizeletretenció után).

Prostatitis és szexuális rendellenességek

A kérdés: A prosztatagyulladás impotenciát okoz? évtizedek óta okozza a szakmai vitákat.

A szexuális ingerek hatása alatt, a test androgénekkel történő teljes telítettségével az agy kérgi-szubkortikális régiójának képződésében idegjel jön létre, amely továbbadódik a gerincvelőben található erekció központjába, ahonnan a pénisz üreges testének képződményeinek sinusoidjainak simaizmaihoz kerül, amelyek vagy ellazulnak (artériák és arcüregek), vagy keskenyek (vénák). Ebben a folyamatban nincs szerepe a prosztatának.

A magömlés és az orgazmus a speciális receptorsejtek kellő irritációja esetén következik be, amelyek azon magsejt tuberkulus régiójában helyezkednek el, amelybe a prosztata mirigy ürítőcsatornái esik, ugyanezek a receptorok felelősek idegi impulzus küldéséért az agykéregbe, ahol az érzés az orgazmus kialakulása.

A prosztata mirigyében fellépő gyulladásos folyamat (prosztatagyulladás) az ivartér tuberkulózisának károsodásához vezethet, és ennek következtében mind a férfi hatékonyságának megsértéséhez, mind az idő előtti magömléshez és az orgazmus törléséhez vezethet. A krónikus prosztatagyulladás impotenciája patogenetikailag összefügg a prosztata mirigy idegrendszerének károsodásának mértékével. Az impotencia ezen formája (neuroreceptor impotencia) tipikus példa a visszahatás jelenségére, amikor a gyulladásos folyamat által érintett szervek kóros impulzusainak jelenléte a gerjesztési folyamat besugárzásához vezet a szexuális funkciókat szabályozó központokhoz és a rendellenességhez az utóbbiak közül. Bizonyos, bár nem vezető szerepet játszik a neuroreceptor impotencia patogenezisében, a herék androgén aktivitásának bizonyos mértékű elnyomása, valamint a hipotalamusz és az agyalapi mirigy központjában lévő androgének iránti érzékenység is.

Ugyanakkor létezik egy vélemény, hogy az Orosz Föderációban a prosztatagyulladás túlzott diagnózisa és a merevedési zavarok kialakulásában betöltött szerepének túlértékelése egyaránt fennáll.

Diagnosztika

Az orvos feladata a prosztata gyulladásos folyamatának felderítése, a betegség lehetséges kórokozójának azonosítása és a prosztata mirigy működési zavarainak felmérése. 1990-ben Stamey azt írta, hogy a prosztatagyulladás a klinikai tudatlanság szemeteskukája, az alkalmazott kifejezések, diagnosztikai módszerek és kezelések sokfélesége miatt. Ugyanakkor számos egyszerű és klinikai és laboratóriumi teszt lehetővé teszi a helyes diagnózist, amely lehetővé teszi a megfelelő terápia megkezdését.

A prosztata digitális rektális vizsgálata

Nagyon informatív módon. A gyulladásos folyamat megítélhető a mirigy alakjának, kontúrjainak, méretének, a tömörítési és (vagy) lágyulási gócok jelenlétének, a fájdalom értékelésével. A prosztatagyulladás fő jelei: méretének növekedése vagy csökkenése, a konzisztencia heterogenitása, a tömörítés és a lágyulás gócainak jelenléte, pasztaosság, fájdalom. Az a tény, hogy a hasnyálmirigyrákok 80% -át rektális vizsgálattal fedezik fel, önmagáért beszél. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezt a kutatási módszert mindig alkalmazni fogják.

A hasnyálmirigy szekréciójának mikroszkópos vizsgálata

Emlékeztetni kell arra, hogy a titkos leukociták számának növekedése nem mindig jelzi a prosztatagyulladást, merta titok megszerzésének módszerei a masszázs során nem garantálják, hogy a húgycső és a szemhólyagok tartalma ne kerüljön bele. Ugyanakkor a prosztata gyulladásának nyilvánvaló jeleivel a prosztata titka normális lehet. Ennek oka a fokális gyulladás, a megsemmisült vagy zárt kiválasztó csatornák egy részének jelenléte.

A prosztata mirigy váladékának vizsgálata

A prosztata mirigy szekréciójának vizsgálata (expresszált prosztata váladék-EPS) lehetővé teszi a gyulladásos folyamat jelenlétének meghatározását a prosztatában és részben annak funkcionális képességét. Ez a krónikus prosztatagyulladás diagnosztizálásának és monitorozásának fő módszere. A prosztata titka fénymikroszkóppal vizsgálható festés nélkül, vagy speciális festési módszerekkel. Ezenkívül a prosztata mirigy titka bakteriológiai vizsgálatnak vagy kutatásnak vethető alá a polimeráz láncreakció módszerével a benne található fertőző ágensek kimutatására. Szerezd meg a titkot a prosztata masszázs segítségével. A húgycsőből felszabaduló váladékot steril kémcsőbe vagy tiszta üveglemezre gyűjtik vizsgálat céljából. Néha a prosztata mirigy váladék nem folyik ki a húgycsőből. Ilyen esetekben a beteget javasoljuk, hogy azonnal álljon talpra. Ha ennek ellenére nem sikerült megszerezni a titkot, ez gyakrabban azt jelenti, hogy nem a húgycsőbe, hanem a hólyagba került. Ebben az esetben a prosztata mirigy masszírozása után a hólyagból felszabaduló öblítőfolyadék centrifugátumát vizsgálják.

 • A lipoid szemcsék (lecitin testek) a prosztata mirigy mirigy hámjának normál fiziológiai szekréciójának specifikus termékei. Tejes pillantást vet a titokra. Normális esetben a titok gazdag lecitinszemcsékben. Számuk csökkenése a leukociták számának növekedésével együtt gyulladásos folyamatot, daganatot jelez;
 • Az amiloid testek olyan réteges (keményítőtartalmú) testek, amelyek Lugol-oldatával lilára vagy kékre váltanak, mint a keményítő;
 • Az amiloid test a mirigy megvastagodott váladéka, ovális alakú és réteges szerkezetű, hasonlít egy fatörzsre. Normális esetben nem fordulnak elő, észlelésük a váladék stagnálását jelzi a mirigyben, amely lehet adenómákkal, krónikus gyulladásos folyamatokkal;
 • Az eritrociták lehetnek egyszeresek. A prosztata erőteljes masszázsának eredményeként lépnek be a titokba. Megnövekedett számuk figyelhető meg gyulladásos folyamatokban, neoplazmákban.
 • A hám eltávolítása nagy mennyiségben figyelhető meg a gyulladásos folyamatok kezdetén és a daganatokban, ugyanakkor a hámsejtek fehérje és zsíros degenerációja során gyakran fordul elő disquamation. A makrofágok a váladék stagnálásával, egy hosszú távú jelenlegi gyulladásos folyamatgal láthatók;
 • A Bettcher kristályok hosszú kristályok, amelyek akkor keletkeznek, amikor a hím nemi mirigyek (a spermával kevert prosztata juice) spermin és foszfát sóból kevert váladékát lehűtik és szárítják. Azoospermiával és súlyos oligozoospermiával Bettcher kristályok gyorsan és nagy mennyiségben képződnek;
 • Retenciós szindróma - stagnálási szindróma figyelhető meg a mirigy adenoma esetén. Rengeteg a makrofág, vannak többmagvú sejtek, például idegen testek és amiloid testek;
 • Páfránytünet - a váladékkristályosodás tünete - a nátrium-klorid kicsapódó kristályainak formája a prosztata mirigy szekréciójának fizikai-kémiai tulajdonságaitól függ. A tünet vizsgálatát úgy végezzük, hogy egy csepp 0, 9% -os nátrium-klorid-oldatot adunk a kapott prosztata-szekrécióhoz, majd további mikroszkóppal végzett szárítás után nézzük meg. Egészséges, reproduktív korú férfiaknál a prosztata szekréciójának kristályosodását tipikus páfránylevél-jelenség (3+) jellemzi. Az androgén elégtelenség vagy a prosztatagyulladás jelenléte a kristályok szerkezetének különböző mértékű megsértését eredményezi a hiányukig.

A vizeletrészek és a hasnyálmirigy váladékának bakteriológiai vizsgálata

Húgycső tampon, beleértve a PCR diagnosztikát

A húgyúti fertőzéseket okozó szerek (ELISA) szerológiai diagnózisa

Az immunfluoreszcencia reakció (RIF) közvetlen és közvetett

Ismert antigének elleni antitestek kimutatása.

A vérszérum PSA (prosztata-specifikus antigén) meghatározása

Az Amerikai Urológiai Betegségekért Alapítvány a prosztata mirigy éves végbélvizsgálatát javasolja, PSA kíséretében, minden 50 évnél idősebb férfi számára, és prosztatarák jelenlétében a vér szerinti rokonokban a férfi vonalon. Még mindig folyik a vita a PSA megszerzéséről a végbél / prosztata mirigy digitális vizsgálata után. A legújabb vizsgálatok nem tudták megerősíteni a PSA-tartalom jelentős növekedésének jelenlétét közvetlenül a digitális vizsgálat után. Így a PSA szint megbízható eredmények megszerzésével és a hasnyálmirigy vizsgálatát követően határozható meg.

Négy üveg minta

A krónikus prosztatagyulladás diagnosztizálásához egy 4 üveges tesztet javasoltak, amely a prosztata mirigy masszírozása előtt és után kapott körülbelül vizelet körülbelül egy részének összehasonlító bakteriológiai értékelésén, valamint annak szekrécióján alapult.

A prosztatagyulladás diagnózisát a prosztata szekréciójában lévő mikroorganizmusok koncentrációjának tízszeres növekedésével állapítják meg a vizelet tartalmához képest (1, 2 és 3 adag) és a polimorfonukleáris leukociták számának növekedésével >10-16 a fénymikroszkóp látómezejében (200-szoros nagyítás). Vagy a leukociták számának növekedése több mint 300x106 / l, ha a számláló kamrában számoljuk őket. A lecitin testeknek, amelyek a prosztata mirigy mirigy hámjának normális szekréciójának termékei, sűrűn be kell fedniük a mikroszkóp látómezőjét (5-10 millió 1 ml-ben). A prosztata szekréciójában található amiloid testek lényegesen kisebb mennyiségben találhatók. Érett korú férfiaknál a látómezőben 1-2 található.

Biokémiai vérvizsgálat

Immunológiai és hormonális profil (javallatok szerint).

Ultrahang, TRUS

A prosztatagyulladás ultrahangos diagnosztikája hasi és transzrektális transzduktorral (TRUS).

Uroflometria

A prosztatagyulladás kezelése

A krónikus prosztatagyulladásban szenvedő betegek komplex kezelésének tartalmaznia kell:

 • az általános kezelési rend, az étrend, a szexuális higiénia betartása, valamint a szexuális partnerek bevonása a fertőző ágens jelenlétében történő kezelésbe;
 • a fertőzés elnyomására szolgáló hatékony gyógyszerek kiválasztása;
 • a beteg testének általános reaktivitásának és a mikroorganizmusok gyógyszerekkel szembeni immunobiológiai toleranciájának növelése;
 • a váladék fokozott kiáramlása és a helyi reparatív folyamatok aktiválása a gyulladás fókuszában;
 • a fertőzés gócainak higiénia a bemutató és távoli szervekben;
 • a prosztata mirigy és a kismedencei szervek mikrocirkulációjának javítása;
 • megerősítő szerek, enzimek és vitaminok kinevezése;
 • a hormonális rendellenességek korrekciója;
 • görcsoldók kinevezése;
 • fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők kinevezése;
 • nyugtatók és nyugtatók szedése;
 • a neurotróf rendellenességek szabályozása helyi fájdalomcsillapító gyógyszerekkel;

Prosztata masszázs

Prosztata masszázsa krónikus prosztatagyulladás diagnosztizálására és esetenként kezelésére szolgáló orvosi eljárás. Az első prosztata masszázst Posner írta le 1893-ban, és 1936 óta széles körben bevezetik az O'Conory urológiai gyakorlatába. Azonban 1968-ban, miután Meares és Stamey leírta a prosztatagyulladás diagnosztizálásának mérföldkő tesztjét, megváltoztak a nézetek ennek a betegségnek az okairól, és a masszázs mint terápiás eljárás törlődött a prosztatagyulladás kezelésére szolgáló számos kézikönyv intézkedési listájáról. a fejlett világ.

De a 20. század 90-es évek közepe óta sok, a prosztatagyulladás diagnosztizálásában és kezelésében részt vevő orvos kezdte észrevenni a javasolt antibiotikum-terápia és az alfa-blokkolók alkalmazásának egyes esetekben hatástalanságát, ami arra késztette őket, hogy ezt az elfelejtett módszert használják gyakorlatban.

Alapvetően a prosztata masszázst jelenleg diagnosztikai eljárásként használják a prosztata szekréciójának (expresszált prosztata váladék-EPS) megszerzéséhez - mikroszkópos (kulturális) vizsgálatához, valamint a masszázs előtti és utáni teszthez (pre- és postmasszázspróba - PPMT). kiválasztásvégezze el a masszázsát. A masszázs orvosi eljárás, amelyet előzőleg képzett szakembernek kell elvégeznie. A masszázst vizeletürítés után, illetve a húgycsőből történő kiválasztás után, előzetes izotóniás nátrium-klorid-oldattal történő lemosás után kell elvégezni, ami különösen szükséges azokban az esetekben, amikor a váladék bakteriológiai vizsgálata feltételezhető. A prosztata masszázsát a végbélnyíláson keresztül végzik, mivel a prosztata mirigy a végbél ampullájával szomszédos, és csak ott érhető el. Masszírozza először az egyiket, majd a prosztata egy másik lebenyét ujjmozdulatokkal a perifériától a központi barázdáig a kiválasztócsatornák mentén, és igyekezzen nem megérinteni a maghólyagokat. Fejezze be a masszázst úgy, hogy felülről megnyomja a központi sulcus területét. A húgycsőből felszabaduló váladékot steril kémcsőbe vagy tiszta üveglemezre gyűjtik vizsgálat céljából. Néha a prosztata mirigy váladék nem folyik ki a húgycsőből. Ilyen esetekben a betegnek azt tanácsolják, hogy azonnal álljon talpra. Ha ennek ellenére nem sikerült megszerezni a titkot, ez azt jelenti, hogy nem a húgycsőbe, hanem a hólyagba került. Ebben az esetben a prosztata mirigy masszírozása után a hólyagból felszabaduló öblítőfolyadék centrifugátumát vizsgálják.

A terápiás célú prosztata masszázst (ismétlődő prosztata masszázs) az Orosz Föderáció Egészségügyi Minisztériuma hivatalosan javasolja krónikus prosztatagyulladás kezelésére. A prosztata masszázsát széles körben használják a prosztatagyulladás kezelésére Délkelet-Ázsia, Kína és néhány európai országban. Néhány észak-amerikai és kanadai urológus javasolja a masszázs alkalmazását antibiotikum-terápiával kombinálva a prosztatagyulladás egyes formáinak kezelésében. Valójában keveset tettek a prosztata masszázs hatékonyságának vagy hatástalanságának értékelésére. Számos ellentmondásos tanulmány létezik, az egyikben egyiptomi orvosok végeztek különbséget a betegek csoportjaiban, akik közül néhányan masszázst kaptak antibiotikum-terápiával és egyszerűen antibiotikum-terápiával kombinálva, egy másikban pedig amerikai és fülöp-szigeteki kutatók végeztek, éppen ellenkezőleg. , a prosztatagyulladásban szenvedő betegek csoportjában, akik masszázst kaptak antibiotikum terápiával kombinálva, jelentős javulást mutattak.

A masszázs terápiás célú alkalmazásának hívei úgy vélik, hogy alkalmazásának legfőbb hatása a prosztata csatornáinak - pl. megszabadítva őket a gennyes és elhalt sejtektől. Egy másik hatásnak tekinthető a prosztata mirigy véráramlásának növelése, ami javítja az antibiotikumok behatolását és aktiválja a helyi védő immunológiai folyamatokat.

A világirodalomban kevés adat található a prosztata masszázshoz kapcsolódó szövődményekről. 1990-ben a japán orvosok genitális gangrént (Fournier), 2003-ban német orvosok a prosztata masszázs utáni perioprostaticus vérzést írtak le a tüdő embolikus stroke (vérzés) kialakulásával. Van egy tanulmány, amely a masszázs után a PSA (prosztata-specifikus antigén) szintjét átmenetileg megnöveli. A masszázs ellenjavallt a prosztata mirigyének akut gyulladásában (akut prosztatagyulladás), akut urethritis, orchitis, prosztatarák esetén. A masszázs nem ajánlott a prosztata és a prosztata adenoma meszesedése esetén, általában ajánlott a prosztata masszázsát hetente 2 vagy 3 alkalommal.

Fizioterápiás eljárások

Bármilyen fizioterápiás eljárás (prosztata masszázs, bemelegítés stb. ) Ellenjavallt az akut prosztatagyulladás esetén.

A fizioterápiás eljárások alkalmazása a prosztatagyulladás komplex kezelésében mind a fizikai ágensek prosztata mirigyére gyakorolt közvetlen hatást célozza a funkcionális és kóros változások normalizálása érdekében, mind a gyógyszerek elektroforetikus beadását a prosztata szövetébe.

A fizioterápiás módszerek alkalmazása a gyógyszeres terápia hátterében sokkal jobb eredményt ad, mint önmagában a kezeléssel. A prosztata befolyásolásának következő módszerei széles körben elterjedtek és bizonyították hatékonyságukat:

 • lökéshullám-terápia;
 • a hasnyálmirigy elektrostimulációja a bőr vagy a rektális elektródák modulált áramával;
 • hőterápia különböző verziókban (beleértve a nagyfrekvenciás hőterápiát is);
 • magnetoterápia;
 • mikrohullámú mikrohullámú terápia;
 • lézeres terápia.
 • transzrektális ultrahang terápia és fonoforézis;
 • mikrociklusok.