Prostatitis férfiaknál: tünetek és tünetek

A férfiaknál a prosztatagyulladás a leggyakoribb urológiai betegség. A statisztikák szerint az ezzel a diagnózissal rendelkező férfiak száma az egész világ férfi lakosságának akár 8% -át is elérheti, amelynek egyharmada a betegség krónikus formájának tulajdonosa. Az esetek 40% -ában a férfiak krónikus prosztatagyulladását 40 éves koruk előtt észlelik.

A prosztatagyulladás megkülönböztető jellemzője, hogy akut formája szinte teljesen hiányzik. Amint megjelenik, azonnal krónikus formát ölt.

A teljes gyógyulás (spontán vagy a kezelés eredményeként bekövetkező) esetek a kezdeti akut stádium után kismértékűek. A betegség lefolyása nagyon lassú, a prosztatagyulladás tüneteit gyakran kiegyenlítik. A prosztatagyulladás három fő szindrómában nyilvánul meg: fájdalmas, szexuális és dysuricus.

A prosztatagyulladás okai férfiaknál

A prosztatagyulladás okai a fertőzések, a prosztata mirigy stagnálása és e két tényező kombinációja. A krónikus prosztatagyulladás kialakulásának egyik hajlamosító tényezője a jóindulatú hiperplázia jelenléte is a betegben.

A fertőzés a következőképpen juthat be a prosztatába:

testgyakorlat prosztatagyulladás esetén
 • a húgycsövön keresztül szexuális érintkezés útján, mint fertőző húgycsőgyulladás utáni szövődmény;
 • a testben fennálló fertőzések (szuvas fogak, arcüreg-gyulladás, tüdőgyulladás és mások) által a vér által;
 • a belső gyulladt szervek nyirokán keresztül (bél dysbiosis, aranyér, a végbél gyulladása).

Leggyakrabban a férfiak prosztatagyulladása nem fertőző jellegű (abakteriális prosztatagyulladás). Fő oka a prosztata és a környező szervek vérkeringésének megsértése a benne lévő váladék stagnálása következtében.

A prosztata mirigyben a váladék stagnálása a következő tényezők miatt következhet be:

 • hosszan tartó szexuális absztinencia;
 • nem megvalósult szexuális érintkezés szexuális izgatás után;
 • megszakított közösülés;
 • hibás magömlés.

A prosztatagyulladás kialakulására hajlamosító tényezők:

 • szabálytalan nemi élet;
 • hypothermia;
 • hipodinamia;
 • krónikus stressz;
 • krónikus alkoholizmus és mások.

A prosztatagyulladás tünetei férfiaknál

 • fájdalom a nemi szervek területén;
 • fájdalom az ágyékban, a perineumban, a suprapubicus régióban;
 • gyakori vizelési inger;
 • fájdalmas érzések vizeléskor;
 • magömléssel járó fájdalom;
 • hibás erekció vagy annak hiánya.

Nagyon gyakran a krónikus prosztatagyulladást a fenti rendellenességek okozta ideggyengeség hajlamosítja.

A prosztatagyulladás fájdalma általában sugárzó jellegű, azaz sugárzik a keresztcsontba, a perineumba vagy a herezacskóba. A prosztatától kezdve idegvégződések vannak a kis medence összes szervén, ezért a fájdalmat gyakran a hát alsó részének adják. Intenzitásuk eltérő - a finomtól a kifejezettig, ami még az alvást is megzavarja. A fájdalom fokozódhat, gyengülhet a szexuális absztinencia miatt, vagy éppen ellenkezőleg, túlzott szexuális aktivitás vagy magömlés esetén. Meg kell jegyezni, hogy a keresztcsont fájdalma nem mindig jelzi a prosztatagyulladást - osteochondrosisra is utalhatnak.

Hogyan nyilvánul meg a prosztatagyulladás krónikus formájú férfiaknál, itt a helyzet teljesen más. A lefolyása hullámszerű, az időszakos exacerbációkat többé-kevésbé elhúzódó remissziók váltják fel, amelyek során a betegség semmilyen módon nem nyilvánul meg. Ebben az esetben a férfiak ritkán fordulnak orvoshoz, inkább otthon ülnek. Ez azonban nem kiút a helyzetből, mivel a férfiak prosztatagyulladása, annak súlyosbodása idővel előrehalad. Az urogenitális rendszeren keresztül terjedve ez cystitis és pyelonephritis kialakulásához vezet.

Prostatitis férfiaknál: következmények

<2_img_rxx>

Általános szabály, hogy az akut prosztatagyulladásban szenvedő betegek időben orvosi segítséget kérnek. De ha nem fordulsz időben urológushoz, akkor nagy a valószínűsége a fokális gennyes gyulladásnak - a prosztata mirigyének tályogja. Ebben az esetben a testhőmérséklet 39-40 ° C-ra emelkedhet, hektikusvá válik (a testhőmérséklet csökkenése meghaladja az 1 ° C-ot), és az intenzív lázat időszakosan hidegrázás váltja fel. A perineum fájdalma annyira kifejezett, hogy a vizelés és a székletürítés rendkívül lehetetlenné válik. Fokozatosan a prosztata mirigy duzzad, és ennek következtében vizeletretenció lép fel. Maguk a férfiak szerencsére ritkán hozzák magukat ilyen állapotba.

A vesiculitis a prosztatagyulladás egyik leggyakoribb szövődménye, amikor a maghólyagok gyulladnak. És epididymo-orchitis is, amelyet a herék és mellékeik gyulladása jellemez. A férfiak által krónikus prosztatagyulladás, amelyet ezek a betegségek okoznak, rendkívül nehéz és időigényes lesz.

Mindkét betegség meddőséghez vezethet. Minden leírt inkább a krónikus prosztatagyulladáshoz kapcsolódik, amelynek sajátos etiológiája van, és amely a nemi úton terjedő betegségek következtében alakult ki. Hogyan kezelhető a prosztatagyulladás férfiaknál és bármilyen formájú gyógyszeres kezelés, urológus írja elő.

A prosztatagyulladás kezelése férfiaknál

A férfiak prosztatagyulladásának kezelése a betegség formájától és megjelenésétől függ. Az akut prosztatagyulladás kezelésében antibiotikumokat alkalmaznak, amelyek jól behatolnak a prosztata mirigy szövetébe. A gyógyszert felíró szakembernek figyelembe kell vennie a betegség minden egyedi jellemzőjét, a szervezet immunrendszerének állapotát és a fertőző ágensek jelenlétét. Ha a betegség lefolyását semmi sem bonyolítja, akkor az akut prosztatagyulladásban szenvedő betegeket csak járóbeteg alapon kezelik. Kizárólag súlyos és súlyos mérgezés jeleivel küzdő betegek kerülnek kórházi kezelésbe. Az ilyen fizioterápiás módszereket széles körben használják: mágneses-lézeres induktoterápia, reflexológia, ultrahang, prosztatagyulladás piócákkal történő kezelése. Jó hatás érhető el növényi készítmények (növényi gyógyszerek), enzimek, citomediatorok, immunmodulátorok alkalmazásával. A prosztatagyulladás műtétét a következő esetekben jelzik:

 • a prosztata tályogja (a tályog transz-urethralis vagy transrectalis elvezetése);
 • akut vizelet-visszatartás (defekt epicystostomia).

A krónikus prosztatagyulladás kezelését férfiaknál ambulánsan, de hosszabb ideig végzik. Az antibiotikumok alkalmazása mellett kúpok és hőkezelések, prosztata masszázs és reflexológia is történik. Ezenkívül a prosztatagyulladásban szenvedő betegeknek ajánlott az aktív életmód, valamint az alkoholos italok és a fűszeres ételek kizárása a használatból.

A prosztatagyulladás megelőzése férfiaknál

A férfiak prosztatagyulladásának időben történő kezelése, valamint annak megelőzése hozzájárul a gyors gyógyuláshoz. A krónikus prosztatagyulladás kialakulásának megelőzésére szolgáló megelőző intézkedésként ajánlott:

 • rendszeres nemi élet;
 • megfelelően kiválasztott étrend (változatos és tápláló ételek, a fűszeres és irritáló ételek kivételével);
 • nem alkoholfogyasztás;
 • mérsékelt fizikai aktivitás, amelynek célja az urogenitális rendszer szerveinek vérkeringésének javítása és az izmok erősítése, Kegel gyakorlatok (a perineum izmainak feszültsége a végbélnyílás visszahúzásával);
 • más szervek fertőző betegségeinek megfelelő és időben történő kezelése;
 • a kismedence stagnálásának megelőzése fizioterápiás módszerekkel.

A betegség kiújulásának kizárása - a prosztatagyulladás másodlagos megelőzése, amely magában foglalja az elsődleges megelőzést és:

 • rendszeres megelőző vizsgálatok urológussal;
 • megelőző kúrák átadása megerősítő módszerekkel, multivitaminokkal;
 • fizioterápiás módszerek (különösen a tavaszi és őszi időszakokban).