Prosztatagyulladás: tünetek, diagnózis, kezelés

prosztatagyulladás kezelési módszerei

A prosztatagyulladás a prosztata gyulladásának, valamint a prosztatagyulladással kapcsolatos klinikai megnyilvánulásoknak az általános elnevezése. Ez egy nagyon gyakori betegség, amely minden korosztályban érinti a férfiakat. A prosztatagyulladás a leggyakoribb urológiai betegség az 50 év alatti férfiaknál, és a harmadik leggyakoribb az 50 év feletti férfiaknál. A prosztatagyulladás különböző típusai vannak:

 • Akut bakteriális prosztatagyulladás
 • Krónikus bakteriális prosztatagyulladás
 • Krónikus nem bakteriális prosztatagyulladás
 • Tünetmentes gyulladásos prosztatagyulladás

Mik a prosztatagyulladás okai és tünetei?

Az okok és a tünetek a prosztatagyulladás típusától függően változnak.

Akut bakteriális prosztatagyulladás

Az akut bakteriális prosztatagyulladás a prosztata baktériumok által okozott fertőző gyulladása. A leggyakoribb baktériumok az E. coli, a Klebsiella és a Proteus. A mikrobák szexuális úton, valamint vérrel, vizelettel, nyirok útján vagy prosztatabiopszia utáni szövődményként terjedhetnek. Akut prosztatagyulladás esetén intenzív fertőzési tünetek figyelhetők meg - láz, remegés, gyengeség, fáradtság, gyakori és fájdalmas vizelés vagy vizelet-visszatartás.

Krónikus prosztatagyulladás (bakteriális és nem bakteriális)

A krónikus bakteriális prosztatagyulladást általában ugyanazok a baktériumok okozzák, amelyek az akut bakteriális prosztatagyulladást okozzák. Ritka esetekben más mikroorganizmusok, például gonococcusok, chlamydia, mikoplazmák és gombák is okolhatók. A krónikus prosztatagyulladás gyakran krónikus hólyagfertőzés szövődményeként fordul elő.

A krónikus nem bakteriális prosztatagyulladás oka nem tisztázott. A tünetek mindkét típusban hasonlóak, és a következők:

 • Feszültség vagy nehézség érzése a perineumban (a herék és a végbélnyílás közötti terület)
 • Gyakori vizelés és székelési inger
 • A húgyhólyag hiányos kiürülésének érzése
 • Vizelési nehézség
 • Égés vizelés közben
 • Fájdalom a herékben és az ágyék területén
 • Erektilis zavarok
 • Dyspareunia (fájdalmas közösülés)
 • Korai vagy akár fájdalmas magömlés
 • Gyakori éjszakai vizelés
 • Pszichológiai kényelmetlenség

Tünetmentes gyulladásos prosztatagyulladás

Az ilyen típusú prosztatagyulladást tünetmentesnek nevezik, mivel nincs klinikai megnyilvánulása. Általában véletlenül diagnosztizálják, például egy prosztata biopszia során egy másik, a prosztatagyulladáshoz nem kapcsolódó ok miatt. Ennek a prosztatagyulladásnak az oka még nem teljesen ismert.

Hogyan diagnosztizálható a prosztatagyulladás?

A diagnózis a beteg anamnézisén és az alapos klinikai vizsgálaton alapul. A vizeletkultúra szükséges a prosztatagyulladás okának azonosításához és típusának meghatározásához. A rendelésen az orvos dönti el, hogy szükség van-e speciálisabb szűrővizsgálatokra, például hólyag, prosztata ultrahangra, cisztoszkópia, MRI.

Akut bakteriális prosztatagyulladás

A páciens kórtörténete és klinikai vizsgálata alapján az orvos megállapítja, hogy a betegség akut prosztatagyulladás-e. Az általános vérvizsgálat megerősíti a diagnózist, a vizeletvizsgálat pedig meghatározza a fertőző ágens baktériumtörzsét.

Krónikus bakteriális prosztatagyulladás

A diagnózis a beteg kórtörténete és klinikai vizsgálata alapján történik. A vizeletvizsgálat nem feltétlenül azonosítja az ilyen típusú prosztatagyulladást okozó baktériumokat. Néha többször is vizeletvizsgálatot kell végezni, vagy vizeletvizsgálatot kell végezni a prosztata masszázs elvégzése után.

Krónikus nem bakteriális prosztatagyulladás - krónikus kismedencei fájdalom

A krónikus nem bakteriális prosztatagyulladás diagnózisa a prosztatagyulladás egyéb típusainak kizárása után történik, és ha a tünetek 3 hónapnál tovább fennállnak. Ez egy krónikus betegség, amely jelentősen befolyásolja a beteg életminőségét. A fő nehézség az, hogy az ilyen típusú prosztatagyulladást nem lehet laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyítani, mivel a vér és az ultrahang normálisnak tűnik, és az urológusnak nagy tapasztalatra van szüksége a diagnózis felállításához.

Hogyan kezelik a prosztatagyulladást?

Az orvos által javasolt terápia a prosztatagyulladás típusától függ:

Akut bakteriális prosztatagyulladás esetén

Antibiotikumokat, lázcsillapítókat és gyulladáscsökkentő szereket választanak ki. Fokozott folyadékbevitel javasolt, intravénás folyadékok és antibiotikumok miatt gyakran kórházi kezelésre van szükség.

Krónikus bakteriális prosztatagyulladás esetén

Az ilyen típusú prosztatagyulladás esetén antibiotikum-terápia is javasolt. A visszaesés kockázatának minimalizálása érdekében a kezelés 3-8 hétig tart. Ezzel párhuzamosan a krónikus húgyúti fertőzések okainak tisztázása is folyamatban van. Ilyen állapotok az urolithiasis, a jóindulatú prosztata hiperplázia maradék vizelettel és a hólyag idegeit érintő különféle betegségek. Az urológus tanácsot ad Önnek ezeknek a betegségeknek a gyógyítására vagy a húgyúti fertőzések megelőzésére.

Krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladás esetén (szinonimája - krónikus kismedencei fájdalom)

Amíg az ok nem ismert, nincs minden esetre egységes kezelés. A betegség gyakran súlyosbodási és remissziós időszakokkal jelentkezik, és a kiváltó tényezők minden betegnél eltérőek. A terápia általában hosszú távú, és a beteg életmódjának megváltoztatásával kombinálódik.

Ez az összetett betegség orvosi tapasztalatot igényel, akinek a kezelési módszereket egyénileg kell meghatároznia és a helyzettől függően módosítania. A kezeléseket általában kombinálják a tünetek enyhítésére és az életminőség javítására. A bakteriális prosztatagyulladáshoz hasonlóan a kezelés magában foglalja az antibiotikumokat, gyulladáscsökkentő szereket, izomrelaxánsokat, a vizeletáramlást javító és a vizelési gyakoriságot szabályozó gyógyszereket (α-blokkolók, antikolinerg szerek), a merevedési funkciót javító gyógyszereket, természetes/növényi kivonatokat, valamint antipszichotikumokat. krónikus fájdalomban szenvedő betegek. Néha szükség lehet egy mentális egészségügyi pszichiáterrel való együttműködésre is.

Mi a prognózis a prosztatagyulladásra?

Az akut bakteriális prosztatagyulladás rövid időn (általában 3 hétig) bevett antibiotikumokkal teljesen gyógyítható. Bár gyakoriak a visszaesések, a krónikus bakteriális prosztatagyulladás jól reagál az antibiotikumokra, és az antibiotikum-kezelés után a beteg tünetmentessé válik. A krónikus bakteriális prosztatagyulladás problémát jelent mind a páciens, mind az orvos számára. A tünetek általában nem múlnak el teljesen; Vannak exacerbációk és remissziók. A kezelés célja a beteg életminőségének javítása. A tünetmentes gyulladásos prosztatagyulladás klinikailag nem jelentős, és nem igényel kezelést.