A prosztatagyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek

A prosztatagyulladás összetett, de gyógyítható betegség. Az első tünetek megjelenésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel az önkezelés súlyos szövődményekhez - meddőséghez, impotenciához, onkológiai szövődményekhez és halálhoz vezethet. A prosztatagyulladás kezelésére szolgáló modern gyógyszerek gyorsan és hatékonyan küzdenek a betegséggel. A gyógyszeres módszer a terápia vezető módszere, és széles körben alkalmazzák a betegség különböző szakaszaiban.

férfi prosztatagyulladás, hogyan kell kezelni a gyógyszeres kezelés

Prosztatagyulladás orvosi kezelése

Egyes gyógyszerek alkalmazása, valamint hatékonyságuk a kórokozótól, a betegség formájától és lefolyásának mértékétől függ. Az antibiotikumokat széles körben használják bakteriális prosztatagyulladás kezelésére akut és krónikus formában. A gyógyszerek az abakteriális prosztatagyulladás ellen is hatásosak, ha a betegség tartós.

kapszulák prosztatagyulladásra

A prosztata kezelésére komplex technikát alkalmaznak, és számos gyógyszert írnak fel, amelyek az expozíciós módszer és a terápiás hatás szerint különböző csoportokba tartoznak:

 • antibiotikumok vagy más antibakteriális gyógyszerek;
 • görcsök és fájdalomcsillapítók;
 • adrenalin-blokkolók, amelyek csökkentik az izomszövet tónusát;
 • immunmodulátorok, amelyek stimulálják az immunrendszer aktivitását;
 • hormonális és antihisztaminok;
 • vitamin- és ásványianyag-komplexek;
 • antikolinerg gyógyszerek.

Minden időpontot urológus végez a vizsgálatok és vizsgálatok eredményei alapján. A kezelés magában foglalja:

 • a gyulladásos folyamatok leállítása;
 • a beteg jólétének enyhítése;
 • a betegség kialakulását kiváltó okok megszüntetése.

Általában komplex gyógyszeres terápiát alkalmaznak, beleértve több típusú gyógyszert is, amelyek részleteit a táblázat tartalmazza.

A gyógyszerek fajtái Leírás Célja
Antibiotikumok Megöli a betegséget okozó gram-negatív és gram-pozitív baktériumokat. A fő gyógymód. Bakteriális fertőzés kimutatása esetén hatásos. Ezeket a titok és az antibiogram elemzése alapján írják fel, amely meghatározza a mikroba gyógyszerrel szembeni érzékenységét.
Immunmodulátorok Helyreállítja a szervezet védő funkcióit, aktiválja az immunkompetens sejteket. Csökkent immunitás esetén ajánlott, szinte mindig a prosztatagyulladás súlyos formáinak kezelésére használják. Hatékony a prosztata vírusos, helmintikus, allergiás gyulladására.
Alfa blokkolók Blokkolja az adrenoreceptorok kölcsönhatásának lehetőségét adrenalinnal és noradrenalinnal. A terápia második vonalába tartoznak. A prosztata, az erek és a húgyhólyag tónusának csökkentésére írják fel, ami a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer egyensúlyának felborulása miatt következik be.
Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek Gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Megakadályozzák a prosztaglandinok képződését, amelyek lázat, görcsöket és izomfájdalmat váltanak ki, ami az urogenitális rendszer diszfunkcióját okozza. Kiegészítő gyógyszerként használják tüneti kezelésre az akut és krónikus betegségek komplex gyógyszeres terápiájában.
Fájdalomcsillapítók A fájdalom szindrómákat enyhítő fájdalomcsillapítók enyhülést okoznak. A fájdalom egy időre alábbhagy. Fájdalomcsillapítás céljából kisült, különböző helyeken, elviselhetetlennek jellemezve.
Növényi alapú tabletták Természetes növényi vagy állati eredetű anyagokból készülnek. Kiegészítő gyógyszerekként és profilaktikus célokra használják.

Az alábbiakban minden gyógyszercsoportot részletesen ismertetünk, azonban szem előtt kell tartani, hogy ezek az információk csak tájékoztató jellegűek, minden időpontot urológus ír elő, és a kezelést az ő felügyelete alatt végzik.

Antibiotikumok a prosztatagyulladás kezelésében

Az antibiotikumok a bakteriális prosztatagyulladás orvosi kezelésének alappillérei. A kórokozótól, a kísérő fertőző betegségek jelenlététől vagy hiányától, valamint a prosztata abakteriális gyulladásának bizonyos lefolyásától függően a kezelőorvos dönthet a kinevezésükről. Elsősorban széles spektrumú gyógyszereket használnak. Figyelembe véve a betegség lefolyásának súlyosságát, a gyógyszereket tabletták, intramuszkuláris vagy intravénás injekciók, csepegtetők formájában írják fel.

intravénás injekciók prosztatagyulladásra

Az akut prosztatagyulladás kezelése antibiotikumok nélkül nem hatékony, mivel ezt a betegséget leggyakrabban bakteriális fertőzések okozzák. Ennek a gyógyszercsoportnak a használata lehetővé teszi a betegség ellenőrzését. A tanfolyam időtartama körülbelül két hét, a megkönnyebbülés már az első napokban érezhető.

A krónikus prosztatagyulladás kezelésének helyzete sokkal bonyolultabb. Ebben az esetben az ivarmirigyek exprimátumában a CFU indikációjától függően antibiotikumot írnak fel, a leukociták növekedésének hátterében a titokban. A kúra hosszabb, 6-8 hét is lehet. A gyógyszer kiválasztását az antibiogram jelzésein kell alapul venni.

Tünetmentes prosztatagyulladás esetén az antibiotikumokat csak a jelzések szerint írják fel:

 • meddőség;
 • a műtét előtt;
 • a prosztataszövet biopszia céljából történő vétele előtt;
 • kórokozók, például gonorrhoea vagy chlamydia azonosításakor.

Antibiotikumok alkalmazása akkor is szükséges, ha a nem bakteriális prosztatagyulladást parazita vagy gombás fertőzések okozzák, más bakteriális betegségek hátterében stb.

Fontos! Az antibiotikumos kezelést gombaellenes szerekkel és eubiotikumokkal kell kísérni, amelyek a bél mikroflóra helyreállításához szükségesek.

Miért írnak elő immunmodulátorokat a prosztatagyulladás kezelésére?

orvos rendelése prosztatagyulladásra

A prosztatagyulladás súlyos betegség, melynek következtében a szervezet védekező funkciói jelentősen gyengülnek. Különösen krónikus prosztatagyulladás esetén, amikor az immunrendszer a határon dolgozik. A munkáját serkentő készítmények jelentősen felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, függetlenül a prosztatagyulladás típusától és formájától. Hatékonyan működnek vírusos károsodás esetén, amikor az antibiotikumok tehetetlenek.

Az immunstimulánsok helytelen felírása hátrányosan befolyásolhatja a beteg egészségét, ezért tapasztalt immunológushoz kell fordulni.

Fontos! Az immunrendszer állapotáról pontos információk megszerzéséhez immunogram készítése javasolt.

A kezelés időtartama nem haladhatja meg a két hetet. Nem szedhet egyszerre kétféle immunmodulátort, amelyek hasonló hatással bírnak.

Az olyan kategóriák esetében, mint a vírusos és allergiás prosztatagyulladás, valamint a protozoonok és férgek testét ért támadásból eredő betegségek, amelyeket az immunitás éles és elkerülhetetlen csökkenésével kísérnek, az immunstimuláló gyógyszerek kiválasztása és alkalmazása elengedhetetlen a sikeres kezeléshez.

Alfa-blokkolók és alkalmazásuk jellemzői a prosztatagyulladás kezelésében

prosztatagyulladás gyógymódja

A prosztata gyulladásának kialakulása során elkerülhetetlenül felmerülnek vizelési problémák, ez az urogenitális rendszer izomszöveteinek magas tónusának köszönhető. A probléma eltávolításához lazítania kell az izmokat. Ebből a célból alfa-adrenerg blokkolókat használnak, amelyek blokkolják az adrenalin felszabadulását, simítják az izomszövetet a hólyag és a prosztata receptoraira hatnak.

Az alfa-blokkolók a gyógyszerek második vonalába tartoznak, és a komplex gyógyszeres terápiában tüneti kezelésként alkalmazzák. Tevékenységük célja az intrauretrális nyomás normalizálása, a hólyag és a nyak tónusának csökkentése, valamint a prosztata mirigy simaizomzata. Ennek eredményeként a tünetek csökkennek, ami gyakori és fájdalmas vizelés formájában nyilvánul meg.

A gyógyszerek hatékonysága 48-80% a bevétel után:

 • a vizelet kiáramlásának folyamata normalizálódik;
 • a fájdalom csökken;
 • visszatér a szexuális vágy;
 • a vér stagnálása a medencében megáll;
 • csökkent jóindulatú hiperplázia.

Ennek a csoportnak a gyógyszereit nemcsak az urológiában használják, hanem széles körben használják más betegségek kezelésére is. A kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg.

Minden alfa-blokkoló gyógyszer két csoportra osztható:

 1. Szelektív, minimális számú mellékhatással. Szelektíven blokkolja a hólyagban és a prosztatában található alfa-1-adrenerg receptorokat. Gyakran retrográd ejakulációt okoz.
 2. Nem szelektív, befolyásolja az összes alfa-receptor érzékenységét, nemcsak a húgyúti szervekre, hanem a központi idegrendszerre is kifejezett hatással van.

Az alfa-blokkolók alkalmazása a prosztatagyulladás kezelésében jelentősen növeli az antibiotikumok és gyulladáscsökkentő szerek hatékonyságát, lehetővé teszi, hogy felgyorsítsa a beteg gyógyításának időtartamát. Különösen szükségesek a prosztatagyulladásban szenvedő betegek számára.

A használatnak vannak ellenjavallatai, ezek figyelmen kívül hagyása ortosztatikus összeomlás és egyéb súlyos következmények kialakulásához vezethet. Ugyanilyen fontos a gyógyszer más gyógyszerekkel való kombinálására vonatkozó szabályok betartása.

Figyelem! Az alfa-blokkolók terápiához való kapcsolására vonatkozó döntést csak a kezelőorvos hozhatja meg.

Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok)

Ezek a gyógyszerek enyhítik a gyulladást, csökkentik a hőmérsékletet és semlegesítik a fájdalmat, kizárólag kiegészítő gyógyszereknek tekinthetők. Alkalmazásuk következtében a gyulladások kialakulásában szerepet játszó prosztaglandinok termelődése visszaszorul. Az NSAID-ok bevétele után a gyulladásos folyamat intenzitása jelentősen csökken, valamint:

 • a hiperémia csökken, és a mirigyszövet véráramlása helyreáll;
 • csillapítja a fájdalmat és megállítja a görcsöket;
 • a hőmérséklet csökken, a lázas állapot leáll.

Az időpontot a kezelőorvos végzi, sürgősségi esetekben, például egyszeri önálló időpont. Komplex gyógyszeres kezelés nélkül ezek a gyógyszerek, ha vény nélkül használják, csak rontják az egészségi állapotot.

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek a következő adagolási formákban kaphatók:

 • tabletták;
 • gyertyák;
 • injekciók.
végbélkúp prosztatagyulladásra

A megkönnyebbülés a kívánt gyógyszer bevétele után 10-30 percen belül következik be. A gyógyszer használata okozta kényelmetlenség és kellemetlenség esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Az urológiai betegségek kezelésében a legnépszerűbbek az ibuprofén, ketoprofen, diklofenak alapú gyógyszerek, mivel ezeknek van a legkevesebb mellékhatásuk, ugyanakkor hatékonyságuk különösen magas.

A kombinált végbélkúpok (testhőmérsékletre olvadt gyertyák), amelyek antibakteriális, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmazhatnak, jelentős hatással vannak a betegség lefolyására.

Az első hely a diklofenakon alapuló gyógyszerek népszerűségi értékelésében.

Fájdalomcsillapítók prosztatagyulladásra

A prosztatagyulladás kezelésében a legnépszerűbb fájdalomcsillapítók a fájdalomcsillapítók.

Egy másik adagolási forma - a kúpok - hatékonyabb, mint a tabletták, mivel közvetlenül az érintett területre hat. A vezető pozíciókat a novokain-készítmények foglalják el, azonban önálló használatuk elfogadhatatlan, mivel az adagolás pontos kiszámítása szükséges, különben allergiás reakciók léphetnek fel. Túladagolás is lehetséges, amelyet hányinger és hányás, hallucinációk, görcsök, félelem, pánik stb.

A belladonnával ellátott gyertyák nemcsak érzéstelenítenek, hanem görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Hatékony eszközök, amelyek kúpok, tabletták és injekciók formájában állnak rendelkezésre.

Számos gyulladáscsökkentő gyógyszer, beleértve a végbélkúpokat is, fájdalomcsillapító hatású.

Rendkívül veszélyes a fájdalomcsillapítók gyakori használata, mert ez könnyen szövődményekhez vezethet. Indokolt egyszeri fogadás az elviselhetetlen fájdalom enyhítésére.

Gyógynövényes tablettákat szedjek?

tabletták prosztatagyulladásra

A természetes alapanyagokból készült gyógyszerek jelentősen eltérnek „szintetikus társaiktól". A gyógynövényes gyógyszerek előnyei: egyedülálló, natív (változatlan) biológiailag aktív hatóanyagokban gazdag összetétel, a gyógyszerek magas biohasznosulása, alacsony allergenitás és környezetbarát.

Nagy népszerűségnek örvendenek a homeopátiás és gyógynövénykészítmények, de ezek antibiotikum és gyulladáscsökkentő helyett nem csak hatástalan, de egészségkárosító is.

A komplex terápia részeként ezek a gyógyszerek biztonságosak és nem károsítják a szervezetet. Fogadásukat azonban egyeztetni kell a kezelő urológussal.

A hatás eléréséhez hosszú hónapokig kell szedni a gyógynövénykészítményeket, ezalatt az akut prosztatagyulladás krónikus stádiumba fordulhat, az előrehaladott formák pedig bonyolulttá válhatnak, műtéti kezelést igénylő betegségekké alakulhatnak, akár onkológia okozójává is válhatnak.

Megelőzés gyógynövénykészítményekkel

A gyógynövénykészítmények bármilyen formában történő alkalmazása indokolt, ha kizárólag kiegészítő eszközként használják őket. Jó eredmények érhetők el azokban az esetekben, amikor a homeopátiát megelőzésre és otthoni alkalmazásként alkalmazzák teljes körű gyógykezelés után.

A gyógynövénykészítmények a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

 1. Uroseptic hatású, tabletták és teák tansy, centaury, medveszőlő. Nekik köszönhetően a prosztata szövetei megtisztulnak a létfontosságú tevékenységükből származó baktériumoktól, vírusoktól és méreganyagoktól.
 2. Elnyomja a gyulladásos folyamatokat a prosztata mirigyében. Gyártásához körömvirág, cickafarkfű, medveszőlő, orbáncfű és zsálya.
 3. A vérkeringés javítása és a prosztata torlódásának megszüntetése gesztenye és lóhere alapú tabletták segítségével érhető el.
 4. Az immunrendszer fenntartása gyömbér, ginzeng, menta és citrom segítségével történik.
népi jogorvoslati prosztatagyulladás

A veszélyeztetett férfiak számára ajánlott speciális megelőző gyógyszerek szedése: vitamin- és ásványianyag-komplexek, étrend-kiegészítők, gyógynövénykészítmények - tabletták, kúpok, gyógynövénykészítmények. Alkalmasak a gyógyszeres kezelés utáni egészség és potencia helyreállítására is.

A megelőző szerek célpontja lehet szűk, vagy széles hatásspektrummal rendelkezhetnek. Akárcsak a gyógyászati célokra, a betegségek megelőzésére vonatkozó minden receptet az orvos állít fel. Még a legártalmatlanabb termékek is károsíthatják az egészséget, ha nem megfelelően használják.

A betegség utáni rehabilitáció nem igényel kórházi kezelést, a beteg otthon marad. Az orvosi eljárások kijelölésétől függően klinikán vagy szanatóriumokban végezhetők.