Tabletták a prosztatagyulladáshoz: a legolcsóbb és leghatékonyabb

A prosztatagyulladás a prosztata gyulladásos betegsége. Mint minden gyulladásnál, a prosztatagyulladás fő kezelése a konzervatív terápia. Sok gyógyszer létezik, mindegyik kinevezésére megvan a maga javallata.

Tabletták a prosztatagyulladás kezelésére

A prosztatagyulladás kezelésének fő módja a gyógyszerek tabletta formáinak szedése. Az ilyen terápia indikációi a következők:

 • Fájdalom vizelés közben;
 • Vizeletürítési nehézség;
 • Teltség érzése a medencében;
 • Fájdalom a perineumban;
 • Prostatorrhea vagy spermatorrhea;
 • Fokozott éjszakai diurézis;
 • A húgyhólyag hiányos kiürülésének érzése.

Jegyzet! Általában az akut vagy krónikus prosztatagyulladás bármely tünete bizonyos gyógyszercsoportok kijelölésére utal.

lőtt prosztatagyulladásra

A prosztatagyulladás elleni tabletták típusai

A prosztatagyulladás típusától, formáitól és fő megnyilvánulásaitól függően az orvos a következő gyógyszerek közül egyet vagy többet írhat fel:

 • fájdalomcsillapítók;
 • antibiotikumok;
 • fitopreparátumok;
 • görcsoldók;
 • immunmodulátorok;
 • alfa-blokkolók.

Mindegyik csoportnak sok tagja van.

Fájdalomcsillapítók

Ezek a gyógyszerek gátolják a gyulladás fő enzimjeit, ezáltal megzavarják a patogenezist. A gyulladásos folyamat csökkenése a szöveti ödéma csökkenéséhez vezet, amely már nem nyomja össze a húgycsövet és az idegvégződéseket.

Így a fájdalom szindróma leáll.

Fájdalomcsillapítókat írnak fel, ha a prosztatagyulladást állandó vagy időszakos fájdalom kíséri.

Antibiotikumok

Antibiotikumok szükségesek, ha a prosztatagyulladást a kórokozó mikroflóra hatása okozza.

Ezek a gyógyszerek a gyulladás etiológiai tényezőjére hatnak, elnyomják a fertőző folyamatot a mirigy szöveteiben. Széles spektrumú antibiotikumokat vagy gyógyszereket írnak fel, amelyekre ezek a mikroorganizmusok érzékenyek.

Fontos! Antibiotikumok is felírhatók a prosztatagyulladás nem fertőző formájára, ha a megnagyobbodott prosztata összenyomja a húgycsövet. A vizelet kiáramlásának megsértése miatt cystitis és pyelonephritis kialakulhat. Az ilyen betegségek megelőzésére antibiotikumokat írnak fel.

Fitopreparációk

A fitopreparátumok a növényi bioflavonoidoknak, vitaminoknak és aminosavaknak köszönhetően komplexen hatnak. Képesek csökkenteni a gyulladást, enyhíteni a simaizmok görcsét, javítani a szöveti trofizmust és növelni az immunitást. Azonban nem mindig elég erősek, ezért más gyógyszerekkel együtt írják fel őket.

Görcsoldók

Az ebbe a csoportba tartozó gyógyhatású anyagok myotrop hatásúak és ellazítják a simaizmokat. Emiatt csökken a prosztata és a húgycső tónusa, megszűnik a vizeletvisszatartás, csökken a fájdalom.

Ezenkívül a görcsoldók csökkentik az érrendszeri tónust, ami javítja a prosztata szöveteinek trofizmusát és felgyorsítja annak regenerálódását.

Immunmodulátorok

Ezek a gyógyszerek képesek serkenteni a szervezet védekezőképességét. Növelik a sejtes és humorális immunitást, ami fontos a gyulladás elleni küzdelemben.

Fontos! Az autoimmun prosztatagyulladásra nem szabad immunmodulátorokat felírni. A gyulladás ezen formáját a mirigyszöveteket megtámadó immunsejtek okozzák. Ez a gyógyszercsoport csak súlyosbítja a helyzetet.

Alfa blokkolók

Ezeknek a gyógyszereknek az elve hasonló a görcsoldó szerek hatásához. A különbség az, hogy csökkentik a simaizmok tónusát az idegvégződésekre gyakorolt hatással.

Jegyzet! Több mellékhatásuk van, ezért ezt a gyógyszercsoportot súlyos obstruktív vagy fájdalom szindrómára írják fel.

A prosztatagyulladásból származó tabletták összehasonlító táblázata

Kábítószer csoport A cselekvés mechanizmusa Használati javallatok Mellékhatások
Fájdalomcsillapítók Csökkenti a gyulladást és az idegvégződések összenyomódását. Kifejezett fájdalom szindróma. Fájdalom vizelés vagy ejakuláció során. Thrombocytopenia, gyomor- és nyombélfekély, intersticiális nephritis.
Antibiotikumok Megöli a kórokozó mikroflórát vagy blokkolja szaporodását. Fertőző prosztatagyulladás, a betegség bizonyított mikrobiális etiológiája, obstruktív szindróma. Saját mikroflóra elnyomása, májsejtek károsodása, hematológiai rendellenességek.
Fitopreparációk Csökkenti a gyulladást és a görcsöt, javítja a szövetek trofizmusát. A prosztatagyulladás bármely formájával kiegészítő kezelésként. Allergiás reakciók.
Görcsoldók Enyhíti a simaizmok görcsét. Obstruktív jelenségek, vizeletvisszatartás, fájdalom szindróma. Szédülés, tachycardia, vérnyomáscsökkenés.
Immunmodulátorok Növelje a szervezet saját immunitását. A prosztatagyulladás bármilyen formája, további gyógyszerek. Allergiás és autoimmun reakciók.
Alfa blokkolók Csökkenti a prosztata simaizmainak görcsét, javítja a trofizmust. Kifejezett obstruktív szindróma. A gyulladás akut fázisa. Tachycardia, csökkent vérnyomás, szédülés, fejfájás.